EUROTRAINING SOLUTION S.R.L. este Beneficiar al contractului posdru/90/2.1/s/60390 încheiat cu AMPOSDRU respectiv CNDIPT OIPOSDRU pentru implementarea proiectului “Stagii de practică și consiliere vocațională pentru elevi în vederea facilitării integrării lor ulterioare pe piața muncii“.
Valoarea proiectului este de 11 190 138 lei din care asistența financiară nerambursabilă: 10 602 131 lei
Durata proiectului: 34 luni (1.09.2010 – 11.08.2013)
Proiectul se încadrează în Strategia de Descentralizare a Învățământului Preuniversitar, punând în fapt parteneriate educaționale (școală/mediu de afaceri) cu scopul comun de a asigura instruirea practică.
Proiectul vizează pregătirea elevilor pentru a răspunde cerințelor pieței muncii și ale viitorului angajator.
Proiectul se încadrează în Strategia de Descentralizare a Învățământului Preuniversitar, punând în fapt parteneriate educaționale (școală/mediu de afaceri) cu scopul comun de a asigura instruirea practică.
Parteneriatul Proiectului
Beneficiar: S.C. EUROTRAINING SOLUTION S.R.L.
Parteneri:
S.C. ASTI AUTOMATION S.R.L.
S.C. EXCELENT S.R.L.
S.C. ROMIMPIANTI TRADING S.R.L.
TESET AUSTRIA GmbH
COLEGIUL TEHNIC “LAZĂR EDELEANU”-PLOIEȘTI
COLEGIUL TEHNIC ”ELIE RADU”.
GRUP ȘCOLAR INDUSTRIAL „1 MAI” PLOIEȘTI
GRUPUL ȘCOLAR DE TRANSPORTURI PLOIEȘTI
COLEGIUL TEHNIC ”ION MINCU”
COLEGIUL TEHNIC GHEORGHE TĂTĂRESCU ROVINARI
COLEGIUL NAȚIONAL “CANTEMIR VODĂ”
COLEGIUL TEHNIC DE POȘTĂ ȘI TELECOMUNICAȚII ”GHEORGHE AIRINEI”
COLEGIUL TEHNIC “EDMOND NICOLAU”
LICEUL DE METROLOGIE „TRAIAN VUIA”
S.C. ENTERPRISE BUSINESS SYSTEMS SRL
OBIECTIVELE PROIECTULUI
Obiectivul general (principal) al proiectului:
Dezvoltarea cunoștințelor practice și aptitudinilor specifice ale grupului țintă pe domeniul de pregătire ales, în vederea creșterii șanselor de inserție profesională ulterioară ale acestuia, precum și pentru facilitarea tranziției de la școală la piața muncii.
Grupului țintă are acces la:
– programe educaționale tehnice desprinse din realitatea economică prin parcurgerea unor stagii de pregătire ce pun accent pe tehnologii moderne;
– servicii de consiliere pentru carieră și de orientare pentru performanță în carieră cu scopul de a orienta viitorul absolvent pe o piață a muncii reală, răspunzând strategiei Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Obiective specifice:
- Facilitarea tranziției de la școală la viața activă prin accesul la oportunități de pregătire practică concordante cu piața muncii din fiecare domeniu
- Realizare în proiect prin implementarea activității 1 (A1): „Organizarea de stagii de pregătire practică a elevilor”.
– Sunt organizate si susținute 160 de stagii de pregătire practica (70 in București, 56 in Ploiești, 34 in Rovinari), pe parcursul a trei ani școlari (47 stagii an I, 83 stagii an II şi 30 stagii an III)”la 5 angajatori.
– La finalul fiecărui stagiu se desfășoară un concurs, cu scopul de a stimula elevii la însușirea de abilități practice și prin competiție.
– Tematica stagiilor de practica organizate pe domenii conform Nomenclator calificări profesionale (160 stagii in 3 ani şcolari):
- 12 stagii – matematica-informatica, filiera teoretică,
- 76 stagii – domeniul electronică și automatizări (electronică și automatizări pregătire de bază, tehnician în automatizări, tehnician de telecomunicații, electronist rețele de telecomunicații, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician electronist),
- 41 stagii – domeniul mecanica (mecanică pregătire de bază, tehnician mecatronist, tehnician proiectant CAD, tehnician operator roboți industriali, tehnician mecanic întreținere si reparații),
- 23 stagii – domeniul electric (electric pregătire de bază, tehnician electrotehnist, tehnician în instalații electrice, tehnician metrolog),
- 3 stagii – domeniul electromecanic (electromecanic pregătire de bază, tehnician electromecanic),
- 5 stagii – domeniul Resurse naturale și protecția mediului (protecția mediului – pregătire de bază, tehnician ecolog și protecția mediului).”
Fiecare stagiu de practică este implementat de minim un tutore din partea angajatorului și de un coordonator de practică din partea unității de învățământ.
Este respectată legea practicii:
– sunt încheiate convenții de practică și anexele pedagogice la acestea.
– sunt respectate prevederile planului de învățământ privind stagiile de practică, normele de securitate și sănătate ocupațională și paza și securitatea împotriva incendiilor.
– Grup țintă: 4058 elevi din învățământul preuniversitar, clasele IX-XIII
– Realizat la 01.08.2012: 3100 elevi au participat la stagiile de practică
- 2. Creșterea abilității elevilor de a-și alege și adapta parcursul de carieră la capacitățile și nevoile proprii, prin participarea acestora la sesiuni de consiliere vocațională și de carieră.
– Realizare în proiect: implementarea activității 2 (A2): „Consiliere vocațională”.
– Participanți: 1000 elevi din învățământul preuniversitar
– Realizat la 18.07.2012: 800 elevi
3. Creșterea gradului de conștientizare asupra nevoii de pregătire practică în rândul elevilor și a beneficiilor acesteia, prin dezvoltarea unei campanii de informare și conștientizare.
– Realizare în proiect: implementarea activității 3 (A3):„Campanie de conștientizare asupra beneficiilor pregătirii practice la elevi”.